'OGROMNA OLAKŠICA ZA MENE' / Ukinuta apsolutna diskriminacija dijabetičara: Ovisni o inzulinu mogu posjedovati profesionalnu vozačku

Image
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

'Sada konačno imam priliku vratiti se na cestu i nastaviti raditi ono što volim', kaže Luka Nikolić

1.5.2024.
8:56
Dejan Rakita/PIXSELL
VOYO logo

U Narodnim novinama je objavljen novi Pravilnik koji ukida apsolutnu diskriminaciju i pod definiranim preduvjetima omogućuje dijabetičarima ovisnim o inzulinu posjedovanje profesionalne vozačke dozvole, za drugu skupinu vozila.

Aktualni Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača zabranjuje ostvarivanje prava na profesionalnu vozačku dozvolu svim osobama s dijabetesom ovisnim o inzulinu. Vozači koji su obolijevali i postajali ovisni o inzulini do sada su ostajali bez profesionalne vozačke dozvole, što se događalo neovisno o kvaliteti regulacije dijabetesa i mišljenju dijabetologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROVJERITE /

Svaka druga osoba ne zna da ga ima: Detaljan popis simptoma koji vrište - dijabetes!

Image
PROVJERITE /

Svaka druga osoba ne zna da ga ima: Detaljan popis simptoma koji vrište - dijabetes!

'Mogu nastaviti raditi ono što volim'

To se dogodilo i Luki Nikoliću.

"Osjećao sam se kao da mi je oduzeta bitna životna mogućnost samo zbog moje zdravstvene situacije koju mogu dobro kontrolirati. Ovo je ogromna olakšica za mene i sve druge koji se suočavaju s istim izazovima. Sada konačno imam priliku vratiti se na cestu i nastaviti raditi ono što volim. Ovaj novi Pravilnik ne samo da mi daje mogućnost da vratim profesionalnu vozačku dozvolu, već otvara vrata za inkluzivnije društvo gdje se cijeni rad i sposobnosti, a ne diskriminacija zbog zdravstvenog stanja", kaže Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novom Pravilniku, ako je osoba na četiri i više injekcija inzulina, morat će koristiti moderne uređaje za kontinuirano mjerenje glukoze s alarmima koje bez doplate osigurava Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

'Važna poruka o inkluziji'

"Kao predsjednica Stručnog dijabetološkog društva, izražavam duboko zadovoljstvo povodom ukidanja apsolutne diskriminacije osoba ovisnih o inzulinu u procesu ostvarivanja prava na stjecanje profesionalne vozačke dozvole. Naše društvo je aktivno sudjelovalo i u početnom eSavjetovanju, pridonoseći stručnim znanjem i iskustvom kako bi se omogućila jednakost svih građana u profesionalnom i privatnom segmentu života", izjavila je dijabetologinja Anela Novak, predsjednica stručnog dijabetološkog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sretni smo što su naši prijedlozi kao i prijedlozi dijabetičke zajednice barem djelomično usvojeni što predstavlja velik korak naprijed u promicanju prava i potreba osoba s dijabetesom. Ovime se ne samo da priznaje sposobnost osoba s dijabetesom za obavljanje profesionalnih zadataka, već se i šalje važna poruka o inkluziji i pravednosti u našem društvu", dodala je.

U Republici Hrvatskoj, kao i drugdje vlada ozbiljan manjak profesionalnih vozača, stoga je ovaj potez pozdravila i udruga profesionalnih vozača Convoy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda zvuči nevjerojatno, ali sigurnost na cestama će se ovime povećati iz dva razloga: osobe ovisne o inzulinu su pod većom samokontrolom i kontrolom liječnika od zdravih ljudi, ali ono što je najvažnije je da će se smanjiti broj kilometara koji prelaze njihovi kolege, postojeći vozači. To znači više odmora za sve i veća sigurnost prometa", kaže Goran Brumnjak, predsjednik udruge profesionalnih vozača Convoy.

Novi Pravilnik stupa na snagu 8. svibnja 2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Novu vozačku dozvolu gotovo je nemoguće krivotvoriti: No, neće je dobiti svi koji su predali zahtjev: 'Što daju, daju'

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo