nije zadovoljna / Predsjednica Norveškog nogometnog saveza obrušila se na FIFA-u

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Istaknula je kako treba zbrinuti ozlijeđene radnike migrante ili obitelji onih koji su poginuli u pripremama za Svjetsko prvenstvo.

31.3.2022.
16:23
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Tinjajuće napetosti izbile su na površinu na Kongresu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) u Dohi nakon što se predsjednica Norveškog  nogometnog saveza (NFF) Lisa Klaveness sukobila s organizatorima SP-a zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji.

Klaveness, koja je postala prva žena na čelu NFF-a u njegovoj 120-godišnjoj povijesti kada je izabrana ovog mjeseca, poručila je s govornice da je FIFA dodijelila "svjetsko prvenstvo na neprihvatljiv način s neprihvatljivim posljedicama," a potom se osvrnula na niz pitanja, uključujući tretman radnika migranata i zabrinutost LGBTQ+ zajednice zbog putovanja u Katar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine Norveška je raspravljala o bojkotu Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine. Umjesto toga, odlučila se za dijalog i pritisak kroz FIFA-u kao najbolji način za uvođenje potrebnih promjena.

Kritizirala je ponašanje prema ljudskim pravima

"FIFA je 2010. dodijelila SP na neprihvatljiv način s neprihvatljivim posljedicama. Ljudska prava, jednakost, demokracija, temeljni interesi nogometa, bili su u prvih 11 tek mnogo godina kasnije. FIFA se kasnije pozabavila ovim problemima, ali još je dug put do toga," kazala je Klaveness s govornice dodavši: "FIFA se mora ponašati kao uzor."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako treba zbrinuti ozlijeđene radnike migrante ili obitelji onih koji su poginuli u pripremama za Svjetsko prvenstvo.

"Nema mjesta za poslodavce koji ne osiguravaju slobodu i sigurnost radnika SP-a. Nema mjesta za vođe koje ne mogu ugostiti utakmice žena. Nema mjesta za domaćine koji zakonski ne mogu jamčiti sigurnost i poštovanje LGBTQ+ osoba koje dolaze u ovo kazalište snova. Obećavam da ćemo norveški FA i ja osobno podržati svaku inicijativu koja štiti temeljni interes nogometa, ljudska prava i promiče raznolikost i antidiskriminaciju. To podržavaju i naši prijatelji u drugim nordijskim nogometnim savezima," poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritizirala je i FIFA-ino ponašanje nakon ruske agresije na Ukrajinu.

"Sada imamo brutalan rat u Europi. U početku je FIFA oklijevala. Međunarodni pritisak prisilio ju je na stvarnu akciju. Umjesto da slijedi, FIFA mora voditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo